10 jaar kruiden in grasklaver

 

Johan Verheye is ondernemer op het gemengde bedrijf (rundvee/ akkerbouw) wat is verbonden aan het Warmonderhof (school voor biologisch dynamische landbouw) in Dronten. In dit interview deelt hij zijn ervaringen met kruiden in percelen met grasklaver.

Waarom kruiden in grasklaver?
“Mijn voorganger is al zo’n 10 jaar geleden begonnen met het zaaien van kruiden in de grasklaver. Het is bekend dat kruiden veel mineralen bevatten. Maar naast dit feit voelt de diversiteit ook gewoon heel goed”, vertelt Johan. “Naast de kruiden in de grasklaver zijn we 6 jaar geleden ook begonnen met het bijvoeren van gedroogde kruiden. En sindsdien voeren we de dieren geen mineralen meer bij. We ontwormen ook niet meer. Voordien was dat ondenkbaar. We zien en merken dat de koeien gezonder en beter in balans zijn gekomen. De gehaltes in de melk zijn ook in positieve zin veranderd.”

Wat voor weidemengsel gebruik je?
“Onze grasklaver is gericht op zowel maaien als beweiden. We zaaien een breed mengsel van 17 verschillende soorten wat we in de loop der jaren steeds een beetje naar wens hebben aangepast. Kort geleden hebben we het mengsel uitgebreid met esparcette en incarnaatklaver. Esparcette is een plant die werkt tegen maag-darm parasieten. We zien nu ook mooie bloemen in de weides, vooral van rolklaver en incarnaatklaver”, zegt Verheye trots.

Hoe pakt het uit in de praktijk?
“De kruiden cichorei, smalle weegbree, duizendblad en wilde peen willen het heel goed doen. Ook de klavers doen het in onze rotatie met 3-jarig grasland heel goed, soms wel eens een beetje te goed. De meeste kruiden doen het tot het tweede jaar goed. Daarna zijn de meeste kruiden wel weg. Maar bij beweiden houden de kruiden het langer vol dan bij maaien”, ervaart de veehouder. “Bij een maairegime zijn de kruiden verder ontwikkeld en hebben ze meer last van het maaien. De koeien vreten de kruiden bij beweiden goed op, ze laten niets staan. In de gehakselde graskuil zie je de kruiden niet echt terug.”

Zie je nog mogelijkheden voor verbetering?
“Altijd!” lacht John vol passie. “We willen nog wel eens experimenteren met een strook kruiden. We zijn benieuwd of de koeien dit dan als een apotheek gaan gebruiken. Een nadeel is dat de kruiden na inkuilen bij elkaar in de kuil komen. Als kruiden door een grasklaver-mengsel heen zitten, is alles mooi verdeeld door het ruwvoer.”

Meer weten over succesvolle EKO teelt? Bekijk ons assortiment in biologische landbouw of neem contact op met onze adviseurs in biologische landbouw.

Veehouder en akkerbouwer John Verheye bij een perceel grasklaver met kruiden.

Veehouder en akkerbouwer John Verheye bij een perceel grasklaver met kruiden.

2017-11-27T19:05:16+00:00